Zoeken

Home  /  Leven  /  Sociaal Huis -OCMW  /  Sociale Dienst  /  Vreemdelingen  /  Materiële opvang

Materiële opvang

De meeste verzoekers om internationale bescherming (asielzoekers) worden opgevangen in opvangcentra ingericht door Fedasil (federale overheid), het Rode Kruis of Caritas. Ongeveer een derde van de opvangplaatsen wordt gerealiseerd door OCMW's in individuele woningen, "lokale opvanginitiatieven” genaamd.
 
Het OCMW van Ardooie heeft zelf twee "lokale opvanginitiatieven”, allebei voor een gezin van telkens 4 personen. Zo kunnen we in totaal 4 volwassen en 4 minderjarige verzoekers om internationale bescherming opvangen. 
 
Binnen de materiële opvang krijgen de verzoekers om internationale bescherming huisvesting (voorzien van noodzakelijke comfort zoals energie, water, verwarming, …) en een wekelijks leefgeld. Met dit leefgeld moeten ze zelf voorzien in hun maaltijden en dagelijkse uitgaven. Het OCMW voorziet in de kosten verbonden aan school, opleiding, vrijetijd (beperkt) of kledij. 
 
De verblijfstermijn van een verzoeker om internationale bescherming loopt tot het einde van zijn/haar procedure. Bij een erkenning krijgt men tot maximum 4 maanden uitstel van vertrek om een eigen woning te zoeken. Bij een negatief einde moet men zich binnen de week naar een open terugkeerplaats in een federaal opvangcentrum begeven.

Polenplein 15
8850 Ardooie 
Tel 051/74.03.70
Fax 051/74.03.79 
info.ocmw@ardooie.be

Openingsuren

voormiddag namiddag
ma 09u00-12u00  op afspraak 
di 09u00-12u00  op afspraak 
wo 09u00-12u00  op afspraak 
do 09u00-12u00  op afspraak 
vr 09u00-12u00  op afspraak 
za gesloten gesloten
zo gesloten gesloten

Meldpunt

Heb je iets te melden aan de gemeentediensten? Meld alles online en voeg nuttige info toe aan je melding.

Melding maken