Zoeken

Home  /  Wonen  /  Milieu en natuur  /  Bosgroep Ijzer en Leie VZW

Bosgroep Ijzer en Leie VZW

Bosgroep Ijzer en Leie vzw is een door de provincie West-Vlaanderen ondersteunde vzw en één van de elf Vlaamse bosgroepen. Het is een vereniging van en voor huidige en zeker ook toekomstige boseigenaars en iedereen die zich bekommert om het bos in de regio en dus ook in uw gemeente. Waar houdt de bosgroep zich nu eigenlijk mee bezig en waarmee kan je bij hen terecht? Eigenlijk kan je bij de bosgroep terecht met al je vragen rond bos en het beheer ervan, maar enkele grote thema’s waar wij mee helpen zijn: 

Gratis en onafhankelijke adviesverlening op maat

Zit je met vragen in verband met je bos of het beheer ervan, dan beantwoordt de bosgroep deze graag. Dit kunnen echt alle vragen zijn, gaande van mag ik een boom kappen tot hoe beheer ik mijn bos het beste, tot mag ik een bos aanplanten. Kortom, je kan met elke vraag rond bos bij hen terecht.

Hulp bij de bosadministratie

Aanvraag van kapmachtigingen, vergunningen, subsidies, … en het opstellen van natuurbeheerplannen.

Bebossing van private gronden

Onlangs heeft de Vlaamse regering aangekondigd dat ze 4000 ha bos wil bij creëren tegen  2024 en tegen 2030 zelfs 10 000 ha, een gigantische opdracht. Voor de realisatie hiervan rekent de Vlaamse overheid ook op particulieren die een deel van hun eigendom of toekomstige eigendom willen bebossen. Speelt u zelf met het idee om uw grond te bebossen, de bosgroep helpt u hier graag mee en dit volledig vrijblijvend. Een bebossing kan trouwens al vanaf een oppervlakte van rond de 1000m2 (min. 10m breed). Klik hier voor meer info 

Jaarlijkse gezamenlijke houtverkoop

Ook wij vinden een duurzame economie belangrijk: minder vervuilende, energieverslindende productie en volop inzetten op hernieuwbare grondstoffen. Hout is warm en mooi, multi-inzetbaar én herbruikbaar. Door het bundelen van loten van verschillende boseigenaars voor een gezamenlijke houtverkoop, maken de Bosgroepen een duurzame en verantwoorde houtverkoop mogelijk. Dat is interessant voor zowel koper als verkoper. Het hout is afkomstig van omvormingsprojecten en dunningen uit lokale bossen en wordt gebruikt voor zowel brandhout als industriële doeleinden.

Betaalbare bosarbeid

Leden kunnen een aanvraag indienen om tegen een voordelige prijs onrendabele werken te laten uitvoeren in hun bos. Voorbeelden hiervan zijn: de bestrijding van woekerende exoten, vrijwaren van jonge aanplantingen, het dunnen van het bos, het beheer van het hakhout, de aanleg van een bosrand, … .

Vorming

Driemaandelijks ontvangen onze leden ons ledenmagazine het boomblad, met nieuws over het bos en de werking van de bosgroepen van West-Vlaanderen. Daarnaast organiseren wij ieder jaar cursussen, wandelingen en excursies rond diverse bosthema’s (bosbeheer, werken met de kettingzaag, de vos, paddenstoelenwandeling, … ). 
Je ziet het, zit je met een vraag rond bos, je kan er steeds mee terecht bij de bosgroep.

Contactgegevens:
 
Coördinator: Clint Callens
057/23 08 46 of 0499/56 59 70

Projectmedewerker Bosuitbreiding: Frederik Lembreght
057/ 23 08 62 of 0491/87 69 08

Meldpunt

Heb je iets te melden aan de gemeentediensten? Meld alles online en voeg nuttige info toe aan je melding.

Melding maken