Zoeken

Home  /  Wonen  /  Milieu en natuur  /  Dieren  /  Huisdieren kweken en verkopen

Huisdieren kweken en verkopen

Met het oog op het dierenwelzijn zijn er wettelijke regels voor het kweken en verhandelen van dieren. U mag een dier niet zomaar verkopen of weggeven. Deze regels zijn opgemaakt door de dienst Natuur & Milieu Vlaanderen.

Eén of twee nesten honden of katten per jaar

Wilt u uw hond of kat weggeven of verkopen? Of hebt u maar één nestje of twee nestjes per jaar? Dan moet u de regelsvolgen van de ‘occasionele kweker’. Een occasionele kweker is geen erkende kweker. 

Vanaf drie nesten honden of katten per jaar

Fokt u meer dan twee nesten honden of katten per jaar? Dan wordt u beschouwd als een kweker en moet u een erkenningaanvragen.

Andere dieren dan honden en katten

Voor het kweken van andere huisdieren dan honden en katten, bestaat er op dit moment geen specifieke wetgeving. Maar deze algemenere regels gelden wel altijd:

  • de ‘positieve lijst’ bepaalt welke dieren door privépersonen gehouden mogen worden
  • elke inrichting die geen landbouwbedrijf is en waar dieren worden gehouden met het doel ze te verhandelen, wordt als een handelszaak voor dieren beschouwd en moet dan ook een erkenning hebben.

Dierenwinkel

In de Dierenwelzijnswet staan een hele reeks voorwaarden voor de handel in dieren. Een handelszaak voor dieren moet erkendworden door de minister.


Meldpunt

Heb je iets te melden aan de gemeentediensten? Meld alles online en voeg nuttige info toe aan je melding.

Melding maken